Ze wordt gezien als rolmodel voor mensen met een handicap: de 28-jarige Yulia Samoylova uit Rusland. In haar kindertijd raakte zij verlamd in haar benen en sindsdien zit zij in een rolstoel. In mei vertegenwoordigt zij haar moederland op het Eurovisie Songfestival in Portugal. Het lied waarmee zij voor de dag zal komen, heet I won’t break. Een lied over de onverwoestbare persoon die zij is geworden als gevolg van haar spierziekte. Voor velen wellicht een hart onder de riem. Cause even in the darkness / I can see a light.

Spierziekte
De Russische Yulia werd geboren op 7 april 1989 in Uchta: een belangrijke industriële stad in de autonome republiek Komi, gelegen in het noordwesten van Rusland. Al op jonge leeftijd werd Yulia getroffen door spinale spieratrofie, een erfelijke spierziekte die ook wel SMA genoemd wordt. Tegenover verschillende Russische nieuwstations (Channel One and TASS) heeft Yulia meermaals laten weten dat zij ziek is geworden als gevolg van een mislukte poliomyelitis-vaccinatie. Medische specialisten achten dit echter onwaarschijnlijk.

Paralympische Winterspelen
Niet gehinderd door haar spierziekte startte Yulia – in haar geboortestad Uchta – met het zingen voor olie-arbeiders. In 2008 richtte zij TerraNova op: een band die vooral gespecialiseerd is in wat zwaardere, alternatieve muziek. Na een onvoltooide studie Psychologie besloot Yulia zich weer volledig op het zingen te richten. En dat legde haar zeker geen windeieren: Samoylova eindigde tweede tijdens de Russische versie van X Factor (2013) en mocht nog geen jaar later de Paralympische Winterspelen openen.

 

Boycot
En in 2017 mocht met Flame is burning ook nog eens het Eurovisie Songfestival aan betreffend lijstje toegevoegd worden. Tenminste, dat was de bedoeling. Samoylova stond echter (samen met nog eens 140 andere Russische artiesten) op de zwarte lijst van de Oekraïense veiligheidsdienst. Dit vanwege een ‘illegaal’ optreden op de Krim – twee jaar nadat Rusland. het Oekraïense schiereiland annexeerde. De Oekraïense wet stelt dat de Krim alleen bezocht mag worden vanuit Oekraïens grondgebied. Samoylova nam de veerboot van het Russische vasteland. Genoeg reden voor de Oekraïense veiligheidsdienst om Samoylova een inreisverbod van drie jaar op te leggen. Daarop ging Rusland over tot de zwaarste tegenmaatregel: een algehele boycot van het festival in Kyiv. Zangeres Yulia vond het geen probleem om haar Eurovisie-ambitie een jaartje in de ijskast te zetten en is straks alsnog terug te zien in de tweede halve finale.

Eeuwige finalist
Grote kans dat wij Yulia vervolgens ook terug te zien in de finale. Rusland bleef namelijk nog nooit in een van de halve finales steken. Gesteld kan worden dat de Russen succesvol zijn op het Eurovisie Songfestival. Van de twintig deelnames eindigde het land maar liefst acht keer bij de bovenste drie. Eén van Ruslands opvallendste inzendingen aller tijden is die van 2003. Toen vaardigden de Russen meisjesduo t.A.T.u. af naar Riga. Er gingen geruchten dat de twee lesbische leadzangeressen elkaar uitgebreid zouden gaan zoenen tijdens de live-registratie: iets wat wereldwijd tot enorme ophef leidde. Tot opluchting van velen gebeurde er uiteindelijk weinig opvallends tijdens het optreden. t.A.T.u. eindigde op een niet onverdienstelijke derde plaats. Nu is het dus de beurt aan Yulia Samoylova met het positieve, opbeurende I won’t break.

The memory I knew
The things I’ve been through
And everything I do
Has got me living by the minute
And now that I’m in it
Now that I’m in it…


I won’t break
I won’t break

 

Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!