Het Spaanse publiek koos gisteravond de inzending voor het Eurovisie Songfestival 2019. Die keuze was een verrassing, in meerdere opzichten, en niet in de laatste plaats vanwege de Catalaanse roots van singer-songwriter Miki Núñez. Met het zomerse La venda (‘De blinddoek’) zal hij een feestje op het podium in Tel Aviv bouwen, maar is dat het enige dat het lied wil uitdragen?

Sinds vorig jaar is het even puzzelen om te begrijpen hoe Spanje tot de verkiezing van een Eurovisie-inzending komt. Toen werd besloten dat de net nieuw leven ingeblazen reality-talentenjacht Operación Trionfo (een soort House of Talent, zoals SBS6 afgelopen jaar uitzond) als voortraject zou dienen voor het kiezen van een liedje voor het songfestival. Maar let op: de winnaar van Operación Trionfo was niet automatisch de Eurovisie-vertegenwoordiger. Dat zou weer worden bepaald in een apart Eurovisie-gala, enkele weken na de finale.

Vorig jaar vielen die twee toevallig mooi samen: Amaia won de talentenjacht, en eindigde in duet met haar partner Alfred bovenaan tijdens het Eurovisie-gala. Met hun liefdeslied Tu canción behaalden zij de 23ste plaats in Lissabon. Maar de winnaar van OT van dit jaar, zanger Famous Oberogo, had minder geluk tijdens het Eurovisie-gala afgelopen zondag. Won hij in december nog de finale, een platencontract en honderdduizend euro, nu eindigde hij redelijk roemloos als zevende.

De blinddoek
Twee acts bleven tot het laatst over. Zangeres María Villar was eerder door het publiek als favoriet voor de finale geselecteerd met het nummer Muérdeme (‘Bijt me’). Maar de avond bracht een verrassing: niet María, maar singer-songwriter Miki Núñez ging er met de winst vandoor.

De 23-jarige Miki studeerde in Los Angeles en Londen en volgde daar ook gitaar- en pianolessen. Eenmaal terug in Spanje deed hij met succes auditie voor Operación Trionfo. Dat programma won hij dus niet, maar tijdens het Eurovisie-gala ging meer dan een derde van alle publieksstemmen naar zijn La venda, Spaans voor “de blinddoek”.

Er zullen nieuwe dagen komen
Miki komt uit Terrassa, Barcelona, en de tekst voor La venda is geschreven door Adrià Salas, frontman van de populaire Catalaanse band La Pegatina, waar Miki weer groot fan van is. Op het eerste gehoor klinkt La venda als een zorgeloos Spaans zomerliedje, maar denkend aan Miki’s afkomst en het al jarenlang voortdurende conflict tussen Spanje en Catalonië, kun je je afvragen wie de ‘jij’ is die Miki in het lied aanspreekt. Wat wordt bedoeld met zinnen als Ik zeg je, er zijn andere opties en Ze kopen je omdat je jezelf verkoopt? La Venda is een Spaanstalige liedtekst, maar zou je de titel uit het Catalaans vertalen, dan betekende het De uitverkoop. En het refrein luidt, vrij vertaald:

De blinddoek is al af – wat blijft is enkel de vrolijkheid
De blinddoek is al af – en nieuwe dagen zullen aanbreken,
De blinddoek is al af – waarin fantasieën opgewekt zullen worden
De blinddoek is al af – en jij zult zijn zoals je wilde.

Franco
Dat de Catalaanse kwestie voorlopig een rol zal blijven spelen in het nieuws rondom Miki, bleek wel in de uren na de finale, toen op social media een foto rond ging van de zanger tijdens een demonstratie in Barcelona, met de omstreden Catalaanse onafhankelijkheidsvlag over zijn schouders. Het is niet voor het eerst dat Eurovisie en deze politieke kwestie elkaar raken. Op het songfestival van 1968 zou Joan Manual Serrat het liedje La, la, la voor Spanje ten gehore brengen. Hij wilde dit echter in het Catalaans zingen, de tweede taal van Spanje. Dictator Franco stak daar een stokje voor: Serrat werd vervangen door zangeres Massiel, die met het in het Spaans gezongen La, la, la prompt het songfestival won.

Spanje op het Eurovisie Songfestival
De Spanjaarden zijn trouwe Eurovisiedeelnemers: sinds hun debuut in 1961 stonden ze bij maar liefst 59 van de in totaal 64 songfestivals op het podium. Met een score van 49% staat Spanje op de twintigste plaats in Eurostory’s allertijden-klassement. Vooral het laatste decennium is Spanje aan het kwakkelen. De laatste vier edities eindigden allemaal in een plek bij de laatste vijf. Een gegarandeerde ‘big five’-finaleplaats biedt dus nog geen garantie op succes, maar misschien kan Miki hier in Tel Aviv weer verandering in brengen.

 

Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina