Gisterenavond werd bekend dat Amaia en Alfred Spanje mogen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Lissabon. Ze behaalden de overwinning met 43% van de stemmen, 12 procentpunten voor op zangeres Aitana, de nummer twee. Spanje koos voor het duo met het lied Tu Canción (vertaling: Jouw lied).  

Na vele weken op de Spaanse televisie te zijn uitgezonden, bereikte Operación Triunfo – de Spaanse voorronde die al in oktober 2017 van start was gegaan – gisteren zijn hoogtepunt. Operación Triunfo bevatte negen liedjes, uitgevoerd door zes verschillende artiesten. Er waren vijf optredens van soloartiesten, er was één groepsact bestaande uit diezelfde vijf soloartiesten en er werden drie duetten gezongen. Alle performances waren in het Spaans.

Chemie
Het lied dat de winnaars brachten, is een intens liefdesliedje. Chemie duidt goed de sfeer aan van de performance. Het duo begon hun act vanachter twee verschillende piano’s om vervolgens steeds dichter naar elkaar toe te kruipen. Tijdens de avond traden diverse gasten op, zoals Conchita Wurst – die uiteraard Rise like a phoenix zong – en Luísa Sobral op het podium. Laatstgenoemde schreef Amar pelos dois, het winnende Portugese lied van vorig jaar, voor haar broer Salvador. Na de gastoptredens werd de uitslag bekendgemaakt. De uitslag van de publieksstemming werd uiteindelijk gegeven door Manuel Navarro.

Big Five
Spanje doet al mee sinds 1961 en wist twee keer een overwinning in de wacht te slepen. De laatste jaren eindigde Spanje vaak laag: vorig jaar werd Manuel Navarro laatste in de finale met het lied Do it for your lover. Spanje maakt onderdeel uit van de Big Five en is daarmee verzekerd van een finaleplaats. Aan Amaia en Alfred nu de eervolle taak Spanje eindelijk weer eens een goede klassering te bezorgen.