Een lange zwarte cape, kille blikken en de toetsen van zijn piano beroerend in een zee van vuur. Het mag gerust gezegd worden: het optreden van de twintigjarige Mélovin intrigeert tot de laatste noot. Met het lied Under the ladder vertegenwoordigt de vampierachtige verschijning Oekraïne op het Eurovisie Songfestival in Lissabon. Zelfbewust zong de jonge hond zijn lied naar de eindoverwinning. Onder meer ten koste van topfavoriet Tayanna.

Het moest namelijk haar jaar worden: nadat de Oekraïense The-Voice-protegee vorig jaar met de intense ballade I love you op een teleurstellende vijfde plek eindigde, koos haar team dit jaar voor het meer opzwepende Leyla: een bijdrage die in de verte deed denken aan het ooit triomfrijke Wild dances van Ruslana. Hoewel de vakjury (bestaande uit Eurovisie-veteranen Jamala, Andriy Danylko én Onuka-producer Yevhen Filatov) haar de maximumscore toebedeelde, bleek het Oekraïense publiek onverbiddelijk. De lage score van de televisiekijker zorgde ervoor dat zij uiteindelijk met het zilver aan de haal ging.

Relletjes
Op verschillende sociale media werd de geloofwaardigheid van Tayanna’s optreden overigens in twijfel getrokken: zo zou zij tijdens Vidbir (de nationale finale) als enige artiest geplaybackt hebben. Bij dit ene relletje bleef het echter niet. Zo gingen er geruchten dat jurylid Andriy Danylko – internationaal bekend vanwege zijn alter ego Verka Serduchka – in de coulissen met iemand op de vuist was gegaan en werd er gesuggereerd dat Jamala dreigbrieven had ontvangen van fans van Mélovin. Dat laatste drukte de show van Mélovin echter niet. Zelfbewust zong hij zijn Under the ladder naar het goud: een lied waarin de zanger stelt dat – ongeacht het weer – er altijd een eerlijke wind zal waaien en dat er altijd sprake is van ‘nu of nooit’. Het nemen van een beslissing kan daarom nooit al te lang op zich laten wachten. You can see that whatever the weather / That the wind’s always there, always fair…

Beethoven
De jonge Mélovin is overigens geen onopvallende verschijning in de Oekraïense muziekindustrie. Zo doorliep hij de theaterschool, deed hij mee aan verschillende talentenjachten en greep hij vorig jaar nét naast het Eurovisie-ticket door met het lied Wonder tweede te eindigen achter rockformatie O.Torvald. Zijn liefde voor muziek heeft hij trouwens niet van zijn ouders: zijn moeder is accountant en zijn vader chauffeur. Wel kreeg hij op z’n vierde van zijn grootmoeder een muziekdoos waaruit Für Elise van Beethoven klonk.

Altijd in de finale
In Lissabon zal Mélovin zijn klassieke opvoeding achterwege laten en gaan voor een stevige popsong. Afgaand op het Eurovisie-verleden van Oekraïne zien wij de twintigjarige zanger eveneens terug in de finale. Van de dertien keer dat de republiek deelnam, miste het namelijk nog nooit de zaterdagavondshow. In 2003 (Ruslana met Wild dances) en 2017 (Jamala met 1944) wist het land zelfs te winnen. En in 2007 (Verka Serduchka met Dancing lasha tumbai) en 2008 (Ani Lorak met Shady lady) eindigden de Oekraïners nét tweede.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!