Eindelijk is het lied dan bekend: Douwe Bob zingt Slow down, een compositie van Matthijs van Duivenbode, Jan Peter Hoekstra, Jeroen Overman en Douwe Bob zelf. Hij zal op 10 mei met band en nummer aantreden in de eerste helft van de eerste halve finale. Onder de hashtag #teamdouwe maakte de zanger het liedje bekend via Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en Periscope. Dat deed hij in het huis van een vriend van de familie, met op de achtergrond een schilderij van zijn vader – niet zonder horten of stoten trouwens, want de stream viel uit, waarna het publiek de song via Radio 2 moest horen.

De komende maanden zal Douwe Bob, samen met zijn muzikale vrienden en management, verder werken aan het optreden in Stockholm, een performance die overigens opnieuw geregisseerd zal worden door Hans Pannecoucke, die dit eerder deed voor The Common Linnets (2014) en Trijntje Oosterhuis (2015). Het is al wel duidelijk dat het optreden qua uitstraling zal passen bij de clip van Slow down, die eveneens vandaag in première ging.

Hoewel Douwe Bobs eerste bekendheid in 2012 voortkwam uit het winnen van het televisieprogramma De beste singer-songwriter van Nederland, noemt hij zijn muziek zelf ‘niet typisch singer-songwriter, eerder country of rock.’ Tot nu toe verschenen er twee albums: Born in a storm in 2013 en Pass it on in 2015. In mei van dit jaar – de songfestivalmaand – verschijnt het derde album, waar Slow down uiteraard onderdeel van zal zijn.

De 23-jarige Douwe Bob Posthuma, zoals zijn naam volledig luidt, zei eerder over zijn deelname: ‘Ik schrijf songs en krijg nu de kans om mijn muziek te laten horen op het allergrootste podium van Europa, het Eurovisie Songfestival. Ik ga naar Stockholm om te winnen en ben heel heel blij dat ik het op mijn eigen manier kan doen. Wordt een hele mooie tijd!’ En ook: ‘Ik heb zo veel zin om mijn eigen draai eraan te geven en het zo echt mogelijk te maken.’

Na acht jaren niet (2005-2012) lukte het Nederland in 2013 wel om zich te kwalificeren voor de finale. Dat kwam door Anouk – met Birds eindigde uiteindelijk ze op een mooie negende plaats. Met Anouk is ook het selectieproces van Nederland veranderd: geen nationale finale meer met relatief onbekende talenten, maar een directe aanduiding van een bekend artiest, die vervolgens een grote mate van vrijheid krijgt. The Common Linnets, toen nog Ilse DeLange en Waylon, werden op die manier in 2014 met Calm after the storm zelfs tweede, de hoogste score voor Nederland sinds de laatste winst in 1975 (Teach-In met Ding-a-dong). The Common Linnets hielden er een nog steeds groeiend nationaal en internationaal succes aan over. Trijntje Oosterhuis kwam met het door Anouk geschreven lied Walk along dan weer niet door haar halve finale, maar de eerste reacties (en ook de eerste bookmakervoorspellingen) op de deelname van Douwe Bob zijn hoopgevend. Binnenkort wordt bekend op welke startplek hij zal aantreden. Zelf houdt Douwe Bob zich zo weinig mogelijk bezig met randzaken. ‘Ik ga potverdomme straks gewoon naar het songfestival. Ik laat mijn nummer horen aan tweehonderd miljoen mensen. Ik heb een fantastisch leven!’