Na uren van gepraat, komische intermezzo’s en vierentwintig daverende acts, kwam gisternacht een einde aan Festival della Canzone Italiana di Sanremo 2019 (Festival van het Italiaanse lied). Het grote vijfdaagse muziekfestijn kende een vrij onverwachte apotheose. De fameuze favorieten voor de winst, Il Volo (oud-Eurovisie deelnemers in 2015) en Ultimo, werden verrassend afgetroefd door de 26-jarige R&B/EDM-zanger Mahmood. Hij zal Italië dit voorjaar in Tel Aviv vertegenwoordigen met het nummer Soldi

Sanremo
De winnaar van het vijf dagen durende Sanremo Festival mag, maar moet niet naar het Songfestival. Als de laureaat weigert, gaat de organiserende omroep RAI zelf op zoek naar een geschikte inzending. Dit jaar was dat laatste niet nodig: Mahmood zei op de persconferentie na de finale ja tegen een Eurovisie-deelname.

Underdog
De in Milaan getogen Alessandro Mahmoud is een begenadigd liedjesschrijver en blijkt niet bang zijn talent te delen met de rest van de wereld. Na zijn deelname aan het zesde seizoen van X-Factor in 2012, betreed de zanger met Egyptische roots de podia onder de artiestennaam Mahmood. Na het uitbrengen van een zestal singles werd Mahmood afgelopen december geselecteerd voor Giovani 2018, een soort voorronde voor het échte Sanremo Festival met alleen maar jong talent. Mahmood was een van de twee winnaars en werd gisteravond de eerste artiest ooit die in één jaar zowel de nieuwkomers-editie als het uiteindelijke festival won.

Vermogen
Het Drake-achtige nummer waarmee Mahmood in mei naar Israël afreist is uiterst persoonlijk. Soldi (vertaling: Geld) vertelt het verhaal van zijn vader die huis en haard verlaat om ergens het grote geld te gaan verdienen. Mahmood blijft samen met zijn moeder achter in een buitenwijk. De tekst spreekt dan ook boekdelen: Tu dimmi se. Pensavi solo ai soldi soldi. Come se avessi avuto soldi. Dimmi se ti manco o te ne fotti. (‘Vertel het mij als. Je alleen maar dacht aan het geld, het geld. Alsof jij enig geld had. Vertel me dat je mij mist, of dat het je geen reet kan schelen.’)

Later in het lied horen we een zinnetje in het Arabisch, een taal die zelden voorkomt op het Eurovisie Songfestival. Mahmood zingt: Waladi waladi habibi ta’aleena. (‘Mijn zoon, mijn zoon, mijn liefste, kom hier.’) Het is pas de derde keer dat een songfestivallied Arabische tekst bevat. Marokko in 1980 en Israël in 2009 gingen Mahmood voor.

Top 10
Hoe Italië met Soldi gaat presteren op het 64ste Songfestival is natuurlijk nog afwachten. Sinds de terugkeer in 2011 presteert het land buitengewoon goed op het Europese liedjesfestijn. De afgelopen vijf jaar eindigde Italië drie keer in de top 10. In 2015 werd het eerder genoemde Il Volo derde en in het terugkeerjaar 2011 werd jazz-muzikant Raphael Gualazzi tweede. Of Mahmood ook zo’n spetterend resultaat kan gaan neerzetten zien we op 18 mei. Italië is als Big-Five-Land al verzekerd van een finaleplaats. Aan Soldi geen gebrek.

 

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.